hondenkarren

Home » hondenkar » Douwe Posthuma

Douwe Posthuma

december 2017
Z M D W D V Z
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
 • Geboren op 06 januari 1893 te Wouterswoude
 • Overleden op 26 mei 1988

Douwe werd geboren in Wouterswoude. Zijn moeder, Sepkje Posthuma, was ongehuwd waardoor hij de achternaam van zijn moeder kreeg. Toen hij 24 jaar was trouwde hij op 29 november 1917. Met de twee jaar jongere Durkje of Dirkje van der Meulen. Een meisje uit Westergeest, geboren op 23 november 1895.

Douwe Posthuma was een vrij algemene naam in de omgeving en het was daarom niet ongebruikelijk dat Douwe een bijnaam had. Douwe ‘mûs’. Een bijnaam, geen scheldnaam!
Een bijnaam om mensen met dezelfde namen uit elkaar te kunnen houden. En wat Douwe betreft altijd met prikkelende humor. Als hij Teake ‘jut’ Raap zag werken op de ‘bouwikkers’ riep hij Teake toe: “Juttet it nog wat, Teake?”, waarop Teake reageerde: “It giet wol aardig Douwe – ik mûsje mar wat troch!”. Of zijn ontmoeting met Piet ‘verver’ [achternaam is mij nog niet bekend]: “Wol it wat wetterlakje, Piet?”. Ook Piet reageerde met een kwinkslag: “Tink d’r mar om dat dyn sturt net tusken de speaken fan it tsjel komt!”.

Deze laatste anekdote stamt waarschijnlijk uit de tijd dat Douwe ventte met zijn fiets. Daarvoor reed hij met een hondenkar. Met een grote zwarte hond ervoor. Een gevaarlijk dier “en omtrint like sterk as in kedde”.

Douwe deed meer dan venten. Hij nam ook graag andere opdrachten aan om geld bij te verdienen. Ontzettend blij was hij met de verdienste van vijf stuivers voor het verhuizen van een gezin uit Broeksterwoude. De huisraad werd overgebracht met de hondenkar.

Hij heeft in de loop der jaren vele artikelen aan de man gebracht. Hij was in de wijde omgeving bekend: Dokkum, Broeksterwoude, Zwaagwesteinde, Kollumerzwaag, Kootstertille – het was zijn werkterrein. Daar woonden zijn klanten. Voor petroleum, met vóór de oorlog 4 liter voor 40 centen. Of groenten, met name veel wortelen. En vis, “wiete en droege” bokkings uit Lemmer. En volgens overlevering bij meerdere adressen klagende huisvrouwen: “Altiid die froulju te seuren, dizze fisk is folle lytser dan die oare. Douwe sei; yn de takomst lit ik de dames útsykje. Wannear’t ik nog trije yn de bak ha en hja wolle twa ha, siz ik: frou, jo sykje de dikste der mar út. Nea wer klachten hân”.

Douwe ‘mûs’ Posthumus was één van die ‘warbere’ karriders die de eindjes aan elkaar moest knopen. En daarin toch plezier vond omdat hij zodoende ook midden in de samenleving stond.

Op 8 februari 1973 overleed zijn vrouw; hijzelf kwam op 26 mei 1988 te overlijdend. Douwe werd 95 jaar.

Weet u meer te vertellen over Douwe Posthuma? Hebt u foto’s of anekdotes? Zou u dan willen reageren en zodoende willen helpen om meer herinneringen aan deze ‘karrider’ vast te leggen en te bewaren?

Bronnen:


3 reacties

 1. Rein de Groot [via facebook] schreef:

  Wat geweldig mooi dit verhaal, toen Douwe peterolie verkocht vond Ik een keer een hoop geld midden op de weg Ik gaf het geld aan mijn ouders en vervolgens duurde het niet lang dat het geld van Douwe was.
  Hij gaf mij als belooning een zilveren rijksdaalder. (In die tijd veel geld) een knaak toen.
  Een aardige man vond Ik altijd.

  Like

 2. Auke Postma schreef:

  De skilder wie heechst wierskienlik Piet Smids. wenne oan de Tserkestrjitte

  Like

 3. […] Douwe Posthuma◥, de karrider uit Wouterswoude. Zijn moeder, Sepkje Posthuma, was ongehuwd waardoor hij de achternaam van zijn moeder kreeg. In 1917, toen hij 24 jaar was trouwde hij met de twee jaar jongere Durkje of Dirkje van der Meulen. Een meisje uit Westergeest, geboren op 23 november 1895. […]

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: